Polski Instytut Żywności

Wicemarszałek Sejmu Stanisław Tyszka i Przewodniczący Komisji Rolnictwa Jarosław Sachajko przedstawili w poniedziałek projekt ustawy o Polskim Instytucie Żywności. Nowo utworzony instytut badawczy zastąpiłby dziesięć istniejących podmiotów. Pozwoliłoby to na redukcję etatów kierowniczych i optymalizację funkcjonowania instytucji badawczych, a zatem oszczędności pieniędzy podatników. Projekt, wzorowany na rozwiązaniach niemieckich i francuskich, został przedstawiony w ramach akcji Poniedziałek Wolności.

Projekt ustawy ma na celu utworzenie Polskiego Instytutu Żywności z siedzibą w Puławach, który ma zastąpić istniejące dzisiaj instytuty badawcze działające w dziedzinie bezpieczeństwa żywności oraz pasz. Konsolidacja w jeden podmiot dotyczyć ma Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Morskiego Instytutu Rybackiego, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Ochrony Roślin, Instytutu Zootechniki, Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych oraz Instytutu Ogrodnictwa.

Utworzony w ich miejsce Polski Instytut Żywności z siedzibą w Puławach ma otrzymać osobowość prawną i będzie podmiotem nadzorowanym przez Prezesa Rady Ministrów. Głównym zadaniem Polskiego Instytutu Żywności ma być, według posłów Kukiz’15, zapewnienie doradztwa naukowego i wsparcia naukowo-technicznego na rzecz organów administracji publicznej w zakresie prawodawstwa i polityki państwa w dziedzinach, które wywierają wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz oraz ochronę interesów konsumenta związanego z nadzorowanymi podmiotami.

Według wicemarszałka Stanisława Tyszki oszczędności z połączenia 10 instytutów mogą wynieść przynajmniej 10% ich łącznego budżetu wynoszącego ok. 90 milionów złotych. Rzetelna kalkulacja korzyści budżetowych będzie możliwa po przeprowadzeniu audytu przez nowe kierownictwo połączonych podmiotów. Utworzenie jednego Instytutu pozwoli na redukcję etatów kierowniczych, kosztów obsługi rachunkowej oraz kadrowej. Jednocześnie połączenie 10 podmiotów przyczyni się do wyższej efektywności oraz komplementarności prowadzonych prac badawczych. Reorganizacja systemu związanego z ochroną bezpieczeństwa żywności i pasz oraz ochroną interesów konsumenta jest środkiem gwarantującym zastosowanie wszechstronnego i zintegrowanego podejścia do bezpieczeństwa żywności oraz pozwala na uwzględnienie wszystkich aspektów z tym związanych.

Zdaniem posła Jarosława Sachajko przejrzysty system będzie stanowił znaczące ułatwienie dla przedsiębiorców, którzy stale poszukują aktualizacji wiedzy na temat prowadzonej przez siebie działalności. Należy podkreślić, że podobne rozwiązanie zakładające ujednolicenie oceny ryzyka w branży spożywczej, zostały przyjęty na poziomie unijnym oraz poszczególnych państwach członkowskich UE (np. Niemcy, Francja). Połączenie dziesięciu podmiotów i powierzenie ich zadań i kompetencji Polskiemu Instytutowi Żywności na ma celu utworzenie w polskim systemie jednostki na kształt Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) będącego agencją Unii Europejskiej ustanowioną na mocy unijnego rozporządzenia.

Projekt ustawy o Polskim Instytucie Żywności to już piąta inicjatywa ustawodawcza zgłoszona przez klub Kukiz’15 w ramach akcji Poniedziałek Wolności. Poprzednio zgłoszone zostały projekty dotyczące likwidacji Polskiej Organizacji Turystycznej, uproszczenia deklaracji VAT, obniżenia opodatkowania e-książek i e-prasy oraz ustanowienia jednego dnia podatkowego.

PROJEKT INSTYTUT ŻYWNOŚCI Z UZASADNIENIEM

0 wpisy

Odpowiedz

Chcesz przyłączyć się do dyskusji?
Prosimy o wpisanie ich poniżej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *